Struikrovers gespot in de Parkstraat!

Na jaren is het zover: de acacia’s in de Parkstraat moeten plaatsmaken voor nieuwe lindeboompjes en esdoorns. De kap bezorgt veel bewoners buikpijn en verdriet en is niet alleen eeuwig zonde van de 39 beeldbepalende bomen, maar ook van de beplanting in de boomspiegels, zo vindt een aantal van hen. En dus is er een reddingsactie op touw gezet. Een beetje last minute, volgens buurtbewoner Antoinette, maar daar is helemaal niks van te zien. Koffie, thee, spitvorken, spaden, harken, bezems en een paletwagen, aan alles is gedacht.

Wapperende handen zijn er gelukkig ook. Op een zonnige zondagochtend, een dag voor de bomenkap, staan op de hoek van de Prins Hendrikstraat en de Parkstraat een stuk of tien groene guerillastrijders klaar om, met vereende krachten en veel spierballenvertoon, de plantvakken in te duiken om ligusterhagen, vlinderstruiken, asters, judaspenning, hemelsleutel en smeerwortel te collecteren. Niet iedereen heeft even groene vingers, maar de kennis die er is, wordt gedeeld en ook het gezamenlijk determineren van wat groeit en bloeit levert veel op. Op één geval na – een geheimzinnig struikje met lila bloempjes dat overal opduikt en door iedereen zeer gewaardeerd wordt – is er altijd wel iemand die weet wat er zoal wortelt in de Parkstraat. Buiten beplanting wordt er bovendien een verse vrijwilliger geoogst in de vorm van een vrolijke voorbijganger die net in het Spijkerkwartier is komen wonen en zich spontaan heeft aangemeld te komen helpen in de Watertuin: welkom!

Na een ochtend gezellig en gestaag doorwerken staat de stoep vol kratten en bigbags vol geredde planten, haagjes en struiken die op verschillende plekken een tweede leven gaan krijgen. Een teer akeleitje wordt meteen overgeplant naar een van de voortuinen in de Parkstraat. Planten die beter tegen een stootje kunnen, worden per kruiwagen naar andere delen van de wijk vervoerd om kale boomspiegels die snakken naar gezellige plantjes op te vrolijken, zoals op de Boulevard Heuvelink, de Dijkstraat, of gaan naar de loods van het BuurtGroenBedrijf waar ze later een nieuwe bestemming krijgen.

Niet al het groen kan in een ochtend de grond uit worden gehaald, hoe hard er ook getuinierd wordt. Toch vindt buurtbewoner Mascha het een supergeslaagde actie. “Alle zakken en kratten zijn vol. Ik heb zelfs nog extra bigbags gehaald,” vertelt ze. “Het is zo leuk om met z’n allen aan het werk te zijn. De saamhorigheid en de gezelligheid, ik word er blij van! En iedereen die langskomt, stopt voor een praatje. Door met het groen in je straat bezig te zijn, ben je gewoon instant met verbinding bezig!”