Over ons
Het BuurtGroenBedrijf is geworteld in een van de oudste buurten van Arnhem. Het Spijkerkwartier is een levendige en dynamische wijk en een beschermd stadsgezicht. Maatschappelijke vraagstukken als klimaatverandering en energietransitie maken het leefbaar houden van het Spijkerkwartier tot een steeds grotere uitdaging. Op initiatief van bewoners is daarom in 2019 het BuurtGroenBedrijf opgericht: een sociale, vindingrijke en groene buurtonderneming met evenveel hart voor het kleine als het grote. Uit het pietepeuterige zaadje van toen is inmiddels een stevige boom gegroeid die zijn takken uitstrekt tot ver over de grenzen van de wijk!
Het BuurtGroenBedrijf is méér dan een groenbedrijf. Door te vergroenen bouwen we aan sociale netwerken en vergroten we het bewustzijn over de kwaliteit van onze leefomgeving. In al onze projecten staan het vermeerderen van kwalitatief groen, ecologisch werken, biodiversiteit, klimaatadaptatie en circulariteit centraal. We werken zoveel mogelijk met wat er al is. Vrijkomende materialen worden binnen de wijk verwerkt, zodat er zo min mogelijk aan- en afgevoerd moet worden. Het transport doen we met een elektrisch aangedreven palletwagen, platte kar of (transport)fiets. De straten vegen we schoon met een bezem in plaats van lawaai te maken met een bladblazer. Door deze werkwijze zijn we aanspreekbaar en hebben we altijd tijd voor een praatje. Onze activiteiten zijn toegankelijk en laagdrempelig. Groene vingers zijn niet nodig: iedereen kan meedoen!
Het BuurtGroenBedrijf kent geen concurrentie. In alle projecten zoeken we de samenwerking op met bewoners, werkgroepen en andere partijen zoals overheden, (lokale) ondernemers, organisaties en kennisinstellingen. Daarbij staat het bewonersbelang centraal. Het BuurtGroenBedrijf is een living lab: we leren van elkaar. En we leren graag! Daarom initiëren we regelmatig uiteenlopende projecten en pilots. Door met elkaar nieuwe dingen uit te proberen wordt de theorie omgezet naar de praktijk en tegelijkertijd wordt er vanuit daar weer nieuwe kennis opgedaan. Door deze ervaringen te delen met andere wijken is het Spijkerkwartier inmiddels de proeftuin van Arnhem!
Buurtvergroeners
Het BuurtGroenBedrijf bestaat uit een wisselend team van vaste krachten, maar kan niet zonder de niet aflatende hulp van bewoners en vrijwilligers. Een greep uit ons assortiment beresterke en bijzonder gewaardeerde buurtvergroeners door de jaren heen!
Kernwaarden
De waarden die het BuurtGroenBedrijf leveren zijn:
Ecologische waarden
Een wijk waarin bewoners en ondernemers zich bewust zijn van de waarden van de flora en fauna. Een wijk waarin de flora en fauna zich optimaal kan ontwikkelen. Een wijk waarin de hoeveelheid flora en fauna jaarlijks vergroot. Vergroten van de ecologische waarde door variatie in de soortkeuze, zodat het voedselaanbod voor insecten, vogels en zoogdieren geoptimaliseerd wordt.
Klimaat adaptieve waarden
We vergroenen buitenruimte (privaat en openbaar) in de wijk door te ontstenen en klimaatadaptieve tuinen en geveltuinen aan te leggen. Het vergroenen van de buitenruimte bevordert de luchtkwaliteit van de wijk, geeft verkoeling tijdens extreme hitte en zorgt dat regenwater kan infiltreren in de bodem. We informeren over het belang van, of ondersteunen bij, het vergroenen van de buitenruimte en het afkoppelen regenwater. Meer groen kan voor minder geluidhinder zorgen, omdat het groen aangenaam geluid produceert (ruisen, vogels) en indirect het lawaai maskeert/adsorbeert.
Sociale waarden
Door onze activiteiten leggen we nieuwe verbindingen tussen mensen in de wijk en verstevigen de bestaande. Hierdoor wordt de toegang tot hulp, informatie en middelen voor de mensen in de wijk groter. We nodigen mensen uit om actief deel te nemen, waardoor de mensen zich sterker verbonden voelen met elkaar en zich kunnen identificeren met de wijk. Dit bevordert vertouwen en het veiligheidsgevoel. Door onze interactie en kennisdeling vergroten we bewustwording en betrokkenheid, waardoor er een collectieve opvatting over normen en waarden kan ontstaan. Dit bevordert de solidariteit en verbondenheid in en met de wijk. Wij werken met sociale tarieven voor mensen met een bescheiden budget. Vanuit de betaalde opdrachten doneren wij onze tijd en kennis aan groene initiatieven in de wijk.
Economische waarden
Het vergroenen van de wijk verhoogt de waarde van onroerend goed en levert een aantrekkelijker vestigingsklimaat op voor de stad(1). Een groene wijk levert een positief effect op lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dit levert een besparing op de zorg- en arbeidskosten(2). De criminaliteit in een groene wijk is minder en bewoners voelen zich veiliger dan in een wijk zonder groen (3). Aanbieden van activerend werk en zinvolle werkplekken. Geld verdienen is niet het hoofddoel maar een middel om onze waarden te realiseren. Wij hebben geen winstoogmerk. Wij kennen geen concurentie, maar werken samen!