Samen tuinieren in de Groen van Prinsterenstraat

Nu de Groen van Prinstererstraat er sinds de laatste vergroeningsacties zo blakend bij ligt, is het natuurlijk extra leuk om het zo fris en fleurig te houden. Op 30 maart zijn we daarom druk bezig geweest om ongewenste kruiden en grassen te verwijderen. In het plantvak aan de Johan de Wittlaan bijvoorbeeld. Daar hebben we trouwens ook nieuwe beplanting geplant: struikklimop en vleesbes (of Sarcococca). De struikklimop is een belangrijke leverancier van nectar voor bijen aan het einde van het bloeiseizoen. De nectar hebben ze nodig om de winter goed door te komen. De vleesbes, een groenblijvende heester, is een goede voedselleverancier in het vroege voorjaar als er nog nauwelijks andere voedselplanten bloeien.

Onderhoudsdag

Ondanks de dampende koffie en het lekkers erbij wisten nog niet veel mensen de onderhoudsdag aan de Groen van Prinstererstraat te vinden. Op de activiteit kwamen drie vrijwilligers af. Verzachtende omstandigheid: het was de zaterdag voor Pasen, dus waarschijnlijk had iedereen het verschrikkelijk druk met paaseieren verstoppen, vinden of voorproeven. Gelukkig zijn er nog kansen genoeg voor bewoners die zin hebben een paar uurtjes in het groen te vertoeven, want er volgt voorlopig elke maand een onderhoudsdag.  

Kweekgras en mulch

Een van de meest hardnekkige ongewenste planten is kweekgras. Ook in de Groen van Prinstererstraat wemelt het ervan. Het is belangrijk om het gras regelmatig te verwijderen: het houdt er nogal van zich uit te breiden en wortelt diep. Je komt het beste van kweekgras af door het met wortels en al uit te graven en er daarna een laag mulch (plantaardig materiaal) overheen te strooien. Als je veel kweekgras in je tuin, plantvak of boomspiegel hebt, betekent dat namelijk dat er te veel stikstof in de bodem zit. Ofwel: het bodemleven heeft voedsel nodig.

Een betere bodem begint bij jezelf

Je kunt de bodem helpen door compost toe te voegen, maar ook mulch is een supergoede bodemverbeteraar. Een mulchlaag is zo gemaakt van blad, handig in de herfst, maar wil je een organische stof die er wat langer over doet om te verteren en heb je geen herfstblad ter beschikking omdat het voorjaar is, dan kun je beter hout gebruiken. Wilgentenen bijvoorbeeld. Het BuurtGroenBedrijf hakselt oude vlechtwerken tot mulch om her te gebruiken in boomspiegels en plantvakken. Komt dat even goed uit! En als je bodem weer krioelt van leven, zoekt kweekgras vanzelf een ander plekje uit om te groeien.