Prins Hendrikstraat Zuid blijft meidoornparadijs

Op 25 november is de Prins Hendrikstaat Zuid met nieuwe bomen verblijd. Eerder dit jaar werden de meidoorns die er stonden tot groot verdriet van de bewoners gekapt. Gelukkig kregen zij van de gemeente de mogelijkheid om zelf nieuwe bomen te kiezen en zijn de meidoorns weer terug in het straatbeeld! Wel is het een andere variant geworden. De nieuwe meidoorns zijn een inheemse soort die hoger groeit en niet roze maar wit bloeit. Er zijn zes nieuwe bomen in de grond gezet.

Het zaadje is geplant!

Goed nieuws is ook dat er drie nieuwe perken zijn ingeplant. Een van de bewoners van de Prins Hendrikstraat, Michelle Clay, heeft hiervoor in samenwerking met Marjolein Homan van de gemeente Arnhem een beplantingsplan gemaakt. “Ik had niet verwacht om van de gemeente zoveel vrijheid te krijgen,” aldus Michelle. “Het is de eerste keer dat ik zoiets heb ontworpen voor de publieke ruimte, maar het is ontzettend leuk en leerzaam! Ik weet nu al dat ik met kerst een boek zal krijgen van tuinarchitect Piet Oudolf, die zoveel mooie en betekenisvolle tuinen heeft ontworpen. Het zaadje is geplant!”

 

Het hele jaar rond

Een beplantingsplan maken heeft wat voeten in aarde, want het moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet er onder andere gedacht worden aan verkeersveiligheid, biodiversiteit, onderhoud, bloeiperiode, bladstructuren en kleuren en dienen de planten bij voorkeur inheems en kat- en hondwerend te zijn. En dat het plan jaarrond is, is ook belangrijk, weet Michelle inmiddels: “Dat is dé uitdaging: iets maken wat door het hele jaar heen mooi is. En het liefst wil je dan ook nog dat dat dan vijf jaar lang zo blijft met minimale ingrepen.”

 

Veel animo

Volgens Michelle was de animo om te helpen met het planten van de nieuwe bomen en beplanting groot. “Er is een appgroep aangemaakt en binnen no-time waren er voldoende mensen om te helpen. Eigenlijk vond iedereen het leuk om de straat weer mooi te maken.”

Dat was te zien op 25 november. Een stuk of vijftien meer dan enthousiaste buurtbewoners rolden de mouwen op om alle planten op de juiste plek te krijgen. “Ik had een schema gemaakt met kleuren en die aan de planten gekoppeld. Zo was het een soort puzzel die we met z’n allen oplosten. Het stimuleerde de samenwerking en ook de mensen die geen groene vingers hebben konden op deze manier meedoen.”

 

Verheugen

De buurt kan niet wachten tot de lente komt en de resultaten van hun inspanningen nog zichtbaarder zullen worden. De bewoners zijn ontzettend betrokken en de app-groep groeit en bloeit, vertelt Michelle. Nu de plantjes nog!