NLDoet was een succes! Er deden ongeveer 80 vrijwilligers mee aan de grootste vergroenende vrijwilligersactie van Nederland op 15 en 16 maart. Met zo veel mensen kun je bergen verzetten. Lees maar mee!

Op vrijdag 15 maart gingen we op vijf locaties aan de slag: Tuinpoort, Spijkerlaan, Kwekerijstraat, Spijkerstraat en De Lommerd. Om 8.30 uur startten we de dag bij de DAZO-loods om de werkzaamheden door te nemen en alles klaar te zetten voor de komst van de vrijwilligers: gereedschap, hesjes, handschoenen en natuurlijk koffie met wat lekkers. En om 10 uur ging het los!

Het gras is groener bij de Tuinpoort

Op de locatie Tuinpoort werd gras uitgestoken en nieuwe beplanting langs de spoorhekken en in de boomspiegels geplant. Gras uitsteken is best een intensief klusje, maar door het enthousiasme van een delegatie werknemers van ingenieursbureau Arcadis was het zo geklaard. De vrijwilligers gingen als een speer, zeker na nog een extra kopje koffie tussendoor. Netjes verzameld op een centrale plek kon de gemeente het gras na afloop zo ophalen. Verder werden de boomspiegels voorzien van onder andere geraniums, maagdenpalm, rozen en vlinderstruiken en staan langs het spoor nu kamperfoelie en bosrank te pronken. Ook het inplanten ging, ondanks de buitjes, gesmeerd.

In totaal zijn er 8 boomspiegels leeggehaald en opnieuw ingeplant en 75 klimplanten geplaatst.

Spitten aan de Spijkerlaan

Aan de Spijkerlaan werden plantvakken opgefrist en ingeplant. Deze vrijwilligersgroep bestond uit een stel bewoners uit de Spijkerlaan, iemand uit de Jufferstraat en een aantal werknemers van adviesbureau InterPactum. De Spijkerlaan is een drukke straat, dus bij de instructies was er in het bijzonder aandacht voor veilig werken. De deelnemende bewoners uit de Spijkerlaan hadden hun pijlen gericht op het nieuwe plantvak dat ter hoogte van de T-splitsing met de Driekoningendwarsstraat ligt. De grond was er behoorlijk verdicht, waardoor ze eerst de boel flink moesten omspitten voordat ze met inplanten konden beginnen. De groep van InterPactum en de bewoner uit de Spoorhoek gingen ondertussen de andere plantvakken af. Er werd zwerfafval opgeruimd, ongewenste en/of woekerende kruiden werden verwijderd en de nieuwe ruimte werd opgevuld met frisse planten, zoals maagdenpalm, heesterroos, blauwbaard, struikklimop en anemoon. Met al die helpende handen ging het vlot. Nog net voor de lunch had de Spijkerlaan een ware metamorfose doorgemaakt. Een deel van de groep voegde zich daarna nog bij de groep van het Tuinpoortgebouw.

Met 20 deelnemers hebben we in 14 plantvakken meer dan 300 planten geplant.

Van geveltuin tot geurige kruiden

Ook op de andere locaties was het feest. De Kwekerijstraat, bijvoorbeeld, werd een geveltuintje rijker en de Spijkerstraat twee lijsterbessen. Lijsterbessen zijn niet alleen voor lijsters goed, maar ook voor merels, spreeuwen, vliegen, motten, bladwespen, (solitaire) bijen en hommels. Leuk weetje: de lijsterbessen stonden vorig jaar nog op Spijkerrok het halve festival te versieren. Last, but not least: de plantvakken voor de Lommerd kregen, behalve een vlinderstruik en inheemse haagplanten, ook een heel stel geurige eetbare kruiden erbij, zoals wilde marjolein, grote tijm, bieslook en veldsalie.

Tussendoor werd er met alle vrijwilligers samen geluncht in het Tuinpoortgebouw. Bewoner Anne maakte voor iedereen een heerlijke soep en knapperige broodjes.

Grote klus in de Parkstraat

Op zaterdag 16 maart was de Parkstraat aan de beurt. Daar wachtte een grote klus, want de eerste zestien bomen kregen een nieuwe stek, compleet met wilgentenen hekjes, beplanting in de boomspiegels én een mulchlaag om de bodem van voeding en bescherming te voorzien. Die mulch is trouwens gemaakt van de snippers van de oude vlechtwerken die om de gekapte bomen stonden, hoe circulair is dat!

Gelukkig waren er een heleboel enthousiastelingen om al het werk gedaan te krijgen. We kregen hulp van bewoners, vrijwilligers uit de buurt, een stel leden van DWARS en een groepje mensen van het AZC. Een deel van de helpers sprak geen Nederlands, maar dat bleek geen probleem. Met wat Engels, Nederlands, hints, handen- en voetenwerk werd de taalbarrière overwonnen. En dat was maar goed ook, want ook hier waren de veiligheidsinstructies erg belangrijk, alleen al omdat er een kraan door de straat reed. Ook was er behoorlijk wat uitleg nodig voordat iedereen van start kon gaan: bomen planten is immers vakwerk. Er viel in de Parkstraat dus van alles te leren: hoe plant je een boom, hoe verwerk je de grondverbeteraar en hoe vlecht je een hekwerk. Het was een hele puzzel om ons gedroomde resultaat te behalen, maar aan het eind van de dag stonden alle nieuwe groene bewoners van de Parkstraat op hun plek, hoera!

De Parkstraat heeft 7 nieuwe lindebomen en 9 kersverse esdoorns. Onder iedere boom staat passende, bloeiende onderbeplanting.