Experimenten en mysteries in de binnentuin

Het onlangs vergroende binnenterrein aan de Dijkstraat wordt steeds mooier. Op 6 maart hebben bewoner Miriam, Aagje en Bart van het BuurtGroenBedrijf en de Klarendalse hovenier Ruud Berlang vier leifruitbomen geplant en de voegen tussen de grote plantenbak van stapelstenen (a.k.a. gewipte tegels) gevuld met pimpernel, sedum, zwart gras, steenanjer en een mengsel van bloemzaadjes dat speciaal gesorteerd is voor kleine ruimtes. De muurplantjes geven meteen een idee hoe het er straks, als het voorjaar echt op gang is, uit zal gaan zien.

Dat belooft wat

Ook de bloeiende voegenmix spreekt tot de verbeelding. Het zadenmengsel van inheemse zaden- en plantenkwekerij de Cruydt-Hoeck bevat onder andere muurpeper, klaver, madelief, zandblauwtje, muizenoor en tijm. Dat belooft wat! Volgens Ruud is het nog wel even afwachten hoe goed alles aanslaat. “Het is een experiment. Ik hoop dat alles helemaal ontploft en alle voegen van het plein vol komen te zitten!” vertelt hij enthousiast.

PHOTO-2024-03-11-10-55-27

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ter voorbereiding heeft Ruud samen met Aagje acht kuub zand in de plantenbak geschept. Ook is hij verantwoordelijk voor het vastmetselen van de bovenrand van de bak, zodat die niet meer vatbaar is voor eventueel vandalisme. Voordat de muurplantjes en de zaadjes de voegen ingaan, worden deze eerst voor een deel met een zandmengsel volgestopt. “Het is grond van hier gemengd met brekerzand,” legt Ruud uit. “Brekerzand is vermorzeld puin. Het bevat kalk en laat vocht goed door.”

Mystery-boom

Tegen de gevels staan de vier zojuist geplante fruitleibomen te wennen aan hun nieuwe thuis. De bomen geven de bewoners in de toekomst peren en kersen uit eigen tuin. Van het viertal is één boompje gedoneerd door de gemeente. Het is een heuse mystery-boom, aldus Aagje: “Het was over van het tegelwipfeest, maar het kaartje is eraf en nu weet niemand wat voor fruit eraan komt.” Het is moeilijk te zien wat voor boom het is omdat er momenteel geen blad aan zit. De komende maanden zullen uitwijzen welk fruit het mysterieuze donatieboompje zal dragen.

Kabouter

De boom is trouwens niet het enige mysterie in de binnentuin van de Dijkstraat, want van wie is toch die kabouter die ineens in de plantenbak is verschenen? Niemand die het weet tot dusver, maar hij heeft het prima naar zijn zin, zo lijkt het, en waakt kalm over de kersverse tuin.