In het najaar van 2023 is hard gewerkt om van het besloten binnenterrein achter de flats van woningbouwvereniging Mooiland aan de Dijkstraat en de Kastanjelaan een groene en klimaatbestendige oase te maken. En dat is gelukt! Op het terrein zijn twee regentonnen aangesloten en er zijn massa’s tegels gewipt. De tegels zijn hergebruikt als stapelstenen voor een grote plantenbak met daarin een pluktuintje met fruitboompjes en eetbaar groen, onder andere in de vorm van kruiden. In de gaatjes tussen de tegels is ook nog plek voor substraat en plantjes, zodat de plantenbak aan alle kanten en van top tot teen kan groeien en bloeien.

Op 2 december vierden we dat het project geslaagd is door het binnenterrein samen met bewoners te beplanten: de toef op de taart! Hoe dat in zijn werk ging? Een klein kijkje achter de schermen.

Beplanten

Een flink aantal bewoners heeft deze zaterdagochtend de kou getrotseerd om al het nieuwe groen een plekje te geven in de ontsteende grond langs de gevels en in de plantenbak van het besloten pleintje aan de Dijkstraat. Ook Ans van Mooiland en teamleden Aagje en Bart van het BuurtGroenBedrijf zijn er om te helpen. Veel robuuste beplanting is er te zien, zoals zenegroen en lage struikroosjes. Die laatste zijn bedoeld om de buurtkatten ervan te weerhouden de nieuwbakken tuintjes te gebruiken als kattenbak. Of het werkt, is afwachten, volgens Bart: “Het is een experiment.”

Feestelijke dag

Het is een gezellige en feestelijke dag, compleet met koffie, cake en taart. Bewoner Carolien vertelt dat ze het ontwerp erg mooi vindt en laat zien waar de regentonnen staan. Ze is blij met de vergroening: “De oude bewoners wilden dit al heel lang.”

 

Behalve de gevels en de plantenbak in het midden van het binnenterrein, wordt ook de boomspiegel rondom de prachtige metershoge robinia verblijd met groen. Ans van Mooiland ontfermt zich erover. “Groene vingers heb ik niet, maar een gat graven en er een plantje in zetten, dát kan ik,” lacht ze. Enthousiast vervolgt ze: “Mooiland zet steeds meer in op groen. Ik ken nog wel een paar plekken in het Spijkerkwartier die ik wil vergroenen!”

Verticaal groen

Het verticaal groen wordt ingeplant door Aagje. “Leuk is dat er tijdens zo’n vergroeningsproces allerlei dingen worden ontwikkeld,” vertelt ze, terwijl ze de ene na de andere klimmer plant. Ze wijst naar een van de helpers verderop. “Zoals Martijn daar, die de bevestiging voor het verticaal groen heeft bedacht en uitgevoerd. Als je het hem vraagt, zal hij er wel bescheiden over doen, maar het is echt wel knap wat hij heeft gedaan!”

Martijn heeft, zo te horen, veel plezier gehad in het bedenken en maken van de bevestiging van staal en douglas tuinhout, maar bijzonder vindt hij het inderdaad niet. “Ik kan dat wel bedenken en doen, ja. De bevestiging is bedoeld om een beetje orde aan te brengen tussen de chaos van de planten. Die gaan toch wel hun eigen gang.”

Fokus

Niet alle bewoners aan het binnenterrein hebben evenveel mogelijkheden om mee te helpen met inplanten. Aan de Dijkstraat is namelijk een Fokusproject gevestigd waar mensen met een fysieke beperking zelfstandig wonen met behulp van ondersteuning op loopafstand. Zo’n vijftien woningen zijn er onderdeel van. Bij het ontwikkelen van het vernieuwde binnenterrein is rekening gehouden met de Fokusbewoners door het ontwerp eerst met stoepkrijt op de grond te tekenen en zo uit te proberen of er tussen het frisse groen overal genoeg ruimte overblijft om het vanuit de rolstoel te kunnen bewonderen, elkaar te passeren en rondjes te kunnen rijden om de plantenbak. Fokusbewoners Paul en Erik hebben de proefritjes voor hun rekening genomen.

 

Ontmoeten

Ans vindt de vergroening een mooie aanleiding om de oude en nieuwe bewoners wat meer contact te laten krijgen met elkaar. “Straks in het voorjaar, als alles in bloei staat, gaan we iets organiseren, elkaar kennen is belangrijk.” Aagje is het er helemaal mee eens. “Zo’n vergroeningsdag is óók bedoeld voor gezelligheid,” beaamt ze. “Bewoners die even kijken wat we aan het doen zijn, samen een stukje koek eten: we willen graag dat iedereen lekker uit zijn hutje komt!”

Daar komt nog genoeg gelegenheid voor: de bewoners van de Dijkstraat gaan het groen samen met het BuurtGroenBedrijf onderhouden. Maar voordat het zover is, wachten we eerst de lente af!