BuurtBokashi Jufferstraat
Toch nog ongelooflijk hoe veel blad van één paardenkastanje af komt!
Een 10-tal buurtbewoners ging afgelopen zondagochtend 14 november fanatiek aan de slag in de Jufferstraat.
We hebben het kastanjeblad – om geparkeerde auto´s heen – bijeengeveegd en gehakseld om er bokashi van te maken.
Bokashi betekent ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’ in het Japans. Het is voeding voor plant en dier waardoor je de structuur van de bodem verbetert.
Het geheel staat nu te composteren in een tank. Over 3 maanden is de bokashi klaar om als bodemverbeteraar gebruikt te worden.
Belangrijk te vertellen dat BuurtGroenBedrijf hier een experiment doet.
Het is je vast opgevallen dat op meerdere plaatsen paardenkastanjes staan die er beroerd uitzien, minder en lelijk aangetaste bladeren hebben. De kans is groot dat het veroorzaakt wordt door de paardenkastanjemineermot. Door bokashi van het kastanjeblad te maken onderzoeken we of de mineermot bestreden kan worden.
Om dieper op de materie in te gaan: niet de mineermotjes zelf, maar hun larven veroorzaken de schade en symptomen.
De larven overwinteren als pop in de afgevallen bladeren onder de boom. De eerste motten komen in april uit. Er komen drie generaties larven voor per jaar (!). De tweede generatie treedt op in juli en deze veroorzaakt de meeste schade. De laatste generatie komt in september. De poppen die dan ontstaan, vallen met de herfstbladeren naar beneden en overwinteren tot de volgende april.
Door deze mottenplaag ontstaat vroegtijdige bladval. Dat is schadelijk voor de boom, omdat deze daardoor tijdens de zomer minder reserves kan opbouwen. Hierdoor zal deze boom het volgende jaar minder blad krijgen, wat zijn conditie vermindert en hem vatbaarder maakt voor ziekten.
Door het kastanjeblad in de herfst te verhakselen en tot bokashi om te zetten, onderzoeken we of op deze manier de mineermot op natuurlijke wijze is te bestrijden.
Deze acties zijn onderdeel van het project Bomen Beleven georganiseerd door BuurtGroenBedrijf in samenwerking met de gemeente Arnhem en Arnhem Klimaatbestendig en wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderland.