Zaterdag hakseldag!
Van vlechtwerk naar verse mulch! Op zaterdag 3 februari was het zover en hebben we een hele berg oude vlechtwerken losgeknipt en versnipperd tot mulch in een speciaal voor deze dag gehuurde hakselaar. Hoe dat ging? Lees mee!
Ruim twintig mensen hebben zich in de Dazo-loods aan het Nieuwe Land verzameld, waaronder vijf vrijwilligers van het AZC. Na een rondje koffie en thee, nieuwe kennismakingen en praatjes met oude bekenden vertelt teamlid Aagje hoe de dag eruit ziet.
De wijk is opgedeeld in drie gebieden: de Kastanjelaan, de Thialfbuurt en de Spijkerstraat. De groep gaat, in drie teams onder leiding van respectievelijk Tomas, Joris en Aagje zelf, de boomspiegels langs om de betreffende vlechtwerken te ontmantelen. Van tevoren hebben bewoners van het Spijkerkwartier zich hiervoor kunnen opgeven.
Iedere groep krijgt gereedschap en materialen mee om de klus te klaren. Op de stoep staan kruiwagens met daarin kuubzakken, een emmer, een verkeerskegel, een grijper, takkenschaar, klauwhamer en nijptangen. Ook is er een grote bak waarin de kuubzakken kunnen hangen waar de wilgensnippers in verzameld worden.
Kastanjelaan
Als alles duidelijk is, gaat de hele troep op weg. Op de Kastanjelaan strijkt de eerste groep neer om aan de slag te gaan. Hier zijn de boomspiegels allemaal geadopteerd. Niet alle vlechtwerken worden opgeruimd. Sommige blijven nog even staan, sommige gaan weg en andere worden vervangen. Voordat de andere teams op weg gaan naar hun eigen werkplek vertelt Aagje hoe het opruimen van een vlechtwerk in zijn werk gaat. “Eerst knip je met de snoeischaar de takken door, daarna haal je met de nijptang of klauwhamer de spijkers van de paaltjes – die kun je in de emmer doen – en daarna kunnen ook de paaltjes eruit.”
AZC
Dat laat niemand zich nog een keer zeggen. Hup, de eerste takken zijn al geknipt bijna voor de oranje kegel op straat staat om het verkeer te waarschuwen dat er gewerkt wordt. De verzamelde bewoners en ook de jongens van het AZC zijn er duidelijk niet vies van hun spierballen te laten rollen. Tomas vindt het een uitkomst dat de vrijwilligers er zijn: “We hebben eerder hulp van ze gehad, bij het tegelwippen bijvoorbeeld. Het is superfijn. Voor iedereen is het goed!”
Wervelwind
Als een wervelwind gaat het team de Kastanjestraat door. Dat blijft niet onopgemerkt. Regelmatig blijft er een voorbijganger staan om te vragen wat er allemaal gebeurt. Reuring: check! Terwijl Jolanda ondertussen vlechtles geeft aan buurtbewoner Germa, staat Monique dapper in haar eentje haar eigen boomspiegel te ontdoen van de wilgentakken die ze drie jaar eerder met haar zoon heeft staan vlechten. “Moet je kijken hoe dat gevlochten is, wat een kracht daarvoor gebruikt is! Daar hebben we toen met z’n tweeën aan staan rukken.” De boomspiegel die ze onder haar hoede heeft, is fiks, maar ze is er blij mee. “Het is het enige moment dat ik mijn buren spreek, als ik hier aan het werk ben. Ik heb verder geen tuin.”
Jolanda komt een kijkje nemen. “Heb je genoeg hulp?” vraagt ze. “Nee,” antwoordt Monique, “ik doe het alleen, maar ik kom een heel eind, hoor.” Jolanda wil er niks van weten. Het BuurtGroenBedrijf werkt altijd samen, dus ook nu. “Daar zullen we eens even verandering in brengen!” En daar wervelt het Kastanjelaanteam al de boomspiegel van Monique door. (“Wauw, nu gaat het hard. Pas op, niet met je voeten in de boomspiegel! Er komt al zo veel op!”)
Hakselaar
Ook in de Spijkerstraat wordt inmiddels driftig geknipt en ontspijkerd. De oude takken worden verzameld op een kar en gaan meteen de hakselaar in. Op de parkeerplaats achter het blauwe hek staat de machine klaar. Wat een takkeherrie! Maar dan heb je ook wat. Bart van het BuurtGroenBedrijf en bewoner Martijn gooien de ene na de andere bundel wilgentenen in de machine. In een mum is de eerste kuubzak gevuld met houtsnippers. Heerlijke geuren wapperen de parkeerplaats af, de straat in.
De wilgenmulch kan meteen de boomspiegel in. Volgens Bart is een laagje van tien centimeter perfect. De bollen in de grond hebben geen last van dat extra dekentje. Ze vinden het juist fijn. De bloemetjes piepen straks gewoon met hun kopjes door de snippers heen. Als alle takken versnipperd zijn, doet de hakselaar de andere straten aan om daar nog meer mulch te maken.
Afval rapen
In de buurt van Thialf is, onder leiding van Joris, een clubje van drie aan het werk. Een grote stapel takken ligt al klaar op de stoep naast De Buren van Thialf. Bewoner Beatrijs haalt meteen het afval uit de boomspiegel. “Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen dat zomaar te laten liggen.” Het groepje buurtbewoners moet het stellen zonder de hulp van de AZC-vrijwilligers, maar ze zijn niet helemaal alleen. Verderop in de Thiemestraat is nog een stel bewoners aan het knippen. En hoe! Nog voor de lunch is de hele Thiemestraat ontmanteld en ligt het afgedankte wilgenhout is keurige bundels te wachten op de hakselaar.
Resultaat
Aan het eind van de dag mag het resultaat er zijn. Twaalf kuubzakken vol met wilgenmulch, ofwel kersverse lokale bodemverbeteraar, zijn er gemaakt (en de berg takken naast Thialf ligt nog te wachten om gehakseld te worden). Hoe circulair wil je het hebben? Bovendien worden de boomspiegels van het Spijkerkwartier er heel blij van!
Ook hebben drie boomspiegels alweer een frisgevlochten wilgentenen jasje. Op naar de volgende!