Van buurtgroentjes tot boomspiegelveteraan
Nog net voor december staat het derde en laatste boomspiegelfeest van het najaar op de planning. Na het Nieuwe Land op 9 november en de Prins Hendrikstraat op de 16e is het op 30 november de beurt aan de hoek C.A. Thiemestraat/Dullertstraat en aan de Kastanjelaan. Het is een stralende herfstdag: ideaal weer om lekker met je buren in de aarde te wroeten.
Zaaien versus vaste planten
In de C.A. Thiemestraat wemelt het dan ook van de buurtbewoners. In het midden van de straat is bewoner Femmy samen met Rianne van het BuurtGroenBedrijf vaste planten in haar boomspiegel aan het zetten. “Ik heb de boomspiegel zo’n drie à vier jaar geleden geadopteerd. Toen stonden er alleen een boom en wat hardnekkig gras in. Dat vond ik zo beroerd dat ik wilde bloemenzaad ben gaan zaaien,” vertelt ze. “In mei, juni en juli is het een prachtig gezicht, maar het is wel veel werk. Op een gegeven moment ziet het er niet meer uit en moet je alles er weer uittrekken.” Rianne knikt. “Inzaaien werkt goed op grotere stukken grond. Een boomspiegel kun je beter inplanten. Dat is wat behapbaarder qua onderhoud, en net zo waardevol!” De inheemse planten die vandaag de boomspiegels ingaan zijn deels bekostigd door een subsidie van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. In die van Femmy komt ook nog kattenkruid dat over is van het inplanten van het Bewegend Stadsbos.
Wormenverhuizing
Op de hoek van de Dullertstraat en de C.A. Thiemestraat is Germa Huijbers, coördinator van alle wormenhotels in het Spijkerkwartier, druk bezig met de oogst van het wormenhotel in de C.A. Thiemestraat. Zo’n twintig huishoudens zijn actief met het voeren van de wormen en het recyclen van koffiedik, groenten– en fruitafval. Maar het worden er meer, want het hotel is vandaag verhuisd naar een nieuwe plek en dat levert meteen een stuk of tien nieuwe inschrijvingen van participerende huishoudens op, aldus bewoner en wormenhotelier Justine. “Het hotel is nu meer zichtbaar en staat op een centraler punt. Het is heel mooi dat we zo veel actieve bewoners hebben in het Spijkerkwartier,” vindt zij.
Tweedekansspiegel
Aan het eind van de C.A. Thiemestraat is het een drukte van belang. Er staat een tafel met koffie, thee en cakejes en alle planten die de boomspiegels ingaan wachten keurig gegroepeerd op het moment dat ze hun wortels op hun nieuwe vaste stek uit mogen strekken. In de laatste boomspiegel van de straat staan Ruud van het BuurtGroenBedrijf en bewoner Herman te bikkelen op brandnetels. Ook in het perk ervoor wordt hard gewerkt. Bewoners Anita en Michiel zijn overburen van elkaar en kletsen tijdens het wroeten gezellig bij. De twee halen de boomspiegel zo goed als leeg. “Deze boomspiegel is wel geadopteerd, maar dat is een beetje mislukt. Het is één grote grastoestand,” legt Anita uit. “Het is een tweedekansspiegel,”grapt Michiel.
Buurtgroentjes
Aan de overkant werken de buren Sanderijn, Miguel en Mark zij aan zij. “Dit is echt een hotspot, veel meer dan aan de andere kant van de straat,” weet Sanderijn, die deze boomspiegel heeft geadopteerd. “Hier staat de hele dag de zon op, dus ben ik het afgelopen jaar veel aan het experimenteren geweest: wat houdt het? Het is een meerjarenproject.” Miguel en Mark staan niet dagelijks met beide benen in een bloemperk. De buurtgroentjes helpen voor het eerst mee. “Ik doe het voor de gezelligheid,” vertelt Mark. Miguel heeft vergelijkbare motieven. “Dit is niet mijn hobby,” zegt hij. “Maar als je eenmaal bezig bent, is het wel leuk.”
Test met schapenwol
Op naar de Kastanjelaan, want ook daar is wat te doen! Niet veel buren zijn op het boomspiegelfeest afgekomen. Bewoner Deanne wel. Op aanraden van Jolanda van het BuurtGroenBedrijf steekt ze blauwe ossentong, stinkende gouwe en robertskruid uit de grond om plaats te maken voor meer variatie. Ook haalt ze het blad uit de boomspiegel. Dat komt van de paardenkastanje en om de kastanjemineermot die daarin huist niet te veel aan te moedigen, is het beter de bladeren niet te laten liggen. Er zijn weinig boomspiegeladoptanten in de Kastanjelaan, vertelt Deanne, zeker in het brede deel, waar zij woont. “Geen idee hoe dat komt. Ik hou wel van tuinieren, tot op zekere hoogte dan. Als ik dit elke week zou moeten doen, is het misschien een ander verhaal,” lacht ze. Straks als alles weer fris is, krijgt haar spiegel een laagje mulch van schapenwol van het Arnhemse Dutchmoors. “Dat is een test,” legt Jolanda van het BuurtGroenBedrijf uit. “Wol wordt al vaak gebruikt in moestuinen en omdat merinowol zo hot is, raken boeren Nederlandse schapenwol aan de straatstenen niet kwijt, dus dat gaan wij nu gebruiken.”
Allerlei leven
“Dit is mijn tuin!” Bewoner Monique wijst vol trots naar haar boomspiegel. Ze woont in een bovenhuis en heeft de boomspiegel geadopteerd om toch een stukje groen aan huis te hebben om voor te zorgen. Dat doet ze al dertig jaar. “En Jolanda helpt mij altijd,” verklaart ze. “Dat is maar goed ook, want ik doe maar wat. Ik heb Jolanda heel hard nodig!” Monique woont in het smalle deel van de Kastanjelaan. Het is een druk stuk en veel voorbijgangers maken een praatje of strooien met complimenten. Al die aandacht weerhoudt Monique er niet van om veel voor elkaar te krijgen. Het onkruid is al uit de grond en samen met haar buren heeft ze een hele berg bladeren in de boomspiegel gekieperd. De bodem is alvast lekker beschut tegen de winterse kou. “En tijdens het werken heb ik heel veel wormen gezien,” roept ze. “Daar ben ik blij mee. Er leeft hier van alles!”