Ratelaars in de straat!

Ondanks de ongunstige weersverwachtingen hebben we op 22 juni toch weer een heerlijke onderhoudsochtend gehad in de Groen van Prinstererstraat. De struiken die we van het voorjaar ingeplant hebben, lijken allemaal goed aangeslagen te zijn. Met grote dank aan de gigantische hoeveelheden voorjaarsregen! We hebben de handen flink uit de mouwen gestoken. De bewoners zijn druk bezig geweest met het verwijderen van het kweekgras en andere ongewenste kruiden en teamlid Bart heeft het hoge gras rondom de plantvakken kort gemaaid zodat beter zichtbaar is waar het plantvak eindigt en het gras begint.

Ratelaar
Over gras gesproken: het bloemrijke grasland op de Groen van Prinstererstraat is de afgelopen periode geweldig goed gegroeid. Diverse kruiden staan in bloei en insecten vliegen van bloem naar bloem. Tussen al dat moois staat ook een ratelaar. Een ratelaar kan een populier zijn (die zo heet vanwege het ratelen van het blad in de wind), maar in dit geval is het een kruid dat zo genoemd wordt omdat de zaaddozen een ratelend geluid maken. Van de ratelaarplant bestaan meerdere soorten. Het is moeilijk te zien of er in de Groen van Prinstererstraat een grote of kleine ratelaar is neergestreken, maar we denken dat het om de kleine variant gaat.

Bloemrijker grasland
Het interessante van deze plant is dat het een halfparasiet is. Dat betekent dat de ratelaar voor zijn voedselvoorziening deels parasiteert op aanwezige grassen. Hierdoor groeien de grassen minder goed. Kruiden krijgen daardoor meer kans om te groeien en dat leidt uiteindelijk tot een nog bloemrijker grasland. Fijn voor iedereen, en vooral voor de insecten die hier gebruik van maken.

Zaden verspreiden
De ratelaar is een eenjarige plant waarvan ook het zaad maar één jaar meegaat. De eerste rijpe zaden hebben we al een beetje verspreid over de Groen van Prinstererstraat, want we willen volgend jaar graag nog meer zien van deze, op meerdere vlakken, nuttige plant.