NLDoet: nagenieten met Hans van Vroonhoven

Op 15 en 16 maart deden we samen met 80 enthousiastelingen mee aan NLDoet, de grootste groene vrijwilligersactie van Nederland. Hans van Vroonhoven was een van hen. Samen met hem kijken we nog eventjes terug op die geslaagde, gezellige dag, vroeg in het voorjaar. Waarom? Omdat het leuk is natuurlijk!

Een makkie
Hans werkt bij Arcadis, een duurzaam ingenieursbureau dat kantoren heeft in heel Nederland. Elk jaar doen alle locaties mee met NLDoet. In Arnhem was het dit jaar collega Tabea Müller die het kantoor aan de Beaulieustraat warm maakte om mee te helpen met het BuurtGroenBedrijf. “Ze heeft al eerder meegeholpen in het Spijkerkwartier en goede ervaringen opgedaan”, verklaart Hans. Het contact was zo gelegd en ook het regelen van de dag zelf was, volgens Hans, nog niet eerder zo eenvoudig. “Het BuurtGroenBedrijf zit hartstikke goed in elkaar. De organisatie, de communicatie, alles verliep prettig en gemakkelijk. We hoefden eigenlijk alleen maar aan te haken.”

Gewoon doen
Het team van zo’n twintig collega’s werd ingedeeld bij de locatie Tuinpoort waar het afval en hondendrollen verwijderde en de vrijgekomen grond opvrolijkte met planten en bloempjes. “Het was leuk om dit als groep te doen”, vertelt Hans. “Alles was prima georganiseerd en er waren genoeg materialen. We werden goed als groep meegenomen, dus we hoefden alleen maar te luisteren en te doen.” Met een lach: “Ook wel eens lekker, want de meesten van ons zitten vaak de hele dag achter de laptop, vooral heel veel te denken. En nu konden we mooi de handen uit de mouwen steken en gewoon doen.”

Poep in de perken
En het resultaat mocht er zijn. “Het was goed om te zien dat de rotzooi en het afval allemaal weg waren aan het eind van de dag en er mooie planten in de straat stonden. Het is fijn om aan iets blijvends mee te werken en de omgeving leefbaarder te maken”, vindt Hans. “Wel zag ik dat er een maand later alweer afval en poep lag. Jammer is dat.” Inderdaad jammer, maar verklaarbaar is het wel. Tuinpoort is een nieuw initiatief en het kost tijd en aandacht om iets moois op te bouwen én te behouden. Bovendien weet teamlid Rianne bij navraag te vertellen dat er inderdaad nog steeds gepoept wordt in de perken, maar dat de droldichtheid al een stuk minder is dan voordat project Tuinpoort van start ging. “In het begin haalden we er tien emmers poep uit. Nu zijn we met een half emmertje klaar”, zegt ze.

Bredere blik
Hoe dan ook: Hans is enthousiast. Behalve het gemak van de organisatie, het bezig zijn met vergroening, het werken in de buitenlucht en het hoofd dat een dagje rust kreeg, was er ook nog het sociale aspect dat de dag tot een succes maakte. “Het was een mooie ervaring om te werken met buurtbewoners”, vindt hij. “Het is leuk om te zien dat er zo veel betrokkenheid is en het maakt je eigen blik breder.”

Dankjewel, Hans!