Nieuwe aanwinsten in de Buurttuin

Ook de Buurttuin ontkomt niet aan kweekgras. Na een kopje koffie begonnen we de onderhoudsochtend van 28 juni daarom met wieden. Op de plekken waar het kweekgras wel erg enthousiast werd, hebben we de grond met een spitvork losgemaakt waardoor we het er gemakkelijker uit konden trekken. Ook zochten we een paar mooie plekjes uit voor een vlinderstruik en een vlier: de buddleja davidiiBlack Knight’ en de sambucus nigra ‘Golden Tower, die we vervolgens hebben geplant.

Natte winter

We hebben de nieuwe struikjes op een plaats gezet waar in eerste instantie veel dropplanten (agastache) stonden, maar die hebben de natte winter helaas niet overleefd. Op 14 juni hebben we aardbeienplantjes geplant op de plek van de tijm, die hetzelfde lot trof als de arme agastache.

Eetbare soorten

In de Buurttuin zijn veel eetbare soorten te vinden. De vers geplante vlier is er een voorbeeld van. Van de bloesem én de besjes kun je heerlijke siroop maken. Daar moeten we nog even op wachten, want voorlopig is de vlier nog heel klein. De luizen in de kersenboom zijn nog verre van verslagen, dus het ziet er ook niet gunstig uit voor de kersenoogst. De kersenboom zelf komt er gelukkig wel overheen, dus we houden hoop voor volgend jaar!

Wandelend ijzerhard

We zagen de vorige keer al dat de ijzerhard (verbena bonariensis) zich lekker aan het uitzaaien is. Leuk weetje: verbena wordt over het algemeen gezien als vaste plant, maar is eigenlijk tweejarig. Omdat ijzerhard zich makkelijk uitzaait, lijkt het een vaste plant die steeds terugkomt, maar eigenlijk zijn het dus steeds nieuwe plantjes. IJzerhard komt op op plekken waar hij zich het meest thuis voelt, waardoor hij op termijn naar de beste plek lijkt te ‘wandelen’.

Regelmaat helpt

Het is mooi om te zien hoeveel je voor elkaar kunt krijgen in een paar uurtjes. Hoewel we er dit keer extra veel zin in hadden en doorgingen tot 12 uur, werken we normaal gesproken van 9.30 uur tot 10.45 uur. Met regelmaat – iedere twee weken – een flink uurtje buffelen doet wonderen voor de tuin en dat er bovendien nog buurtbewoners zijn die in de tussentijd aan de slag gaan, werpt natuurlijk ook zijn vruchten af. De Buurttuin ziet er steeds stralender uit!

Kom kijken! De volgende onderhoudsochtend is op 12 juli.