Mini-pilot: Bewaar de lente in je bol!
De lente bewaren: een tweede leven voor bloembollen
Wij houden ervan: de lente! Sneeuwklokjes, krokussen, blauwe druiven, narcissen, sieruien en tulpen, het voorjaarsfestijn begint als de bollen in bloei staan! Vroege bloeiers maken blij, maar ze zijn ook belangrijk voor insecten. Bijen en hommels zijn er dol op. Als we bollen planten in de wijk, gebruiken we daarom exemplaren zonder gif: stukken beter voor onze zoemende buurtgenoten en trouwens ook voor onze eigen gezondheid.
Uitgebloeide binnenbollen
Van circulariteit houden we ook. Bijzonder veel zelfs. Daarom willen we vanaf dit jaar de lente in onze bollen bewaren en opnieuw tot bloei laten komen. Het gaat dan met name om de uitgebloeide binnenbollen in onze buurt: de voorjaarsbollen die in bloemstukjes onze huizen opvrolijken en in de prullenbak belanden als ze uitgebloeid zijn. Eeuwig zonde vinden we dat. Het voorjaar is deze bollen nog niet uit! Een tweede leven of een derde, wij denken dat het kan. Tijd voor een mini-pilot dus, gewoon omdat het leuk is! Doe je mee?
Gifvrije bollen
Waarom kun je uitgebloeide voorjaarsbollen niet meteen de grond in stoppen? Nou, de meeste huis-, tuin- en keukenbollen komen uit de reguliere bloembollenteelt waar chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. PAN (Pesticide Action Network) Nederland deed in 2024 onderzoek naar de hoeveelheid gif op bloembollen en vond minder pesticiden dan in een eerdere proef in 2021. Goed nieuws, maar om er helemaal zeker van te zijn dat er geen pesticiden terechtkomen in onze bodem, bewaren we de uitgebloeide bollen eerst een jaar droog en laten ze daarna een jaar op een overdekte plaats in potten bloeien. Na twee jaar is het risico op gifresten minimaal en kunnen ze in de wijk worden uitgezet.
De bloemetjes buiten
Het leuk zou het zijn als alle binnenbollen uiteindelijk de bloemetjes buiten kunnen zetten! Dan wordt het Spijkerkwartier nog kleurrijker. Wat we daarvoor nodig hebben? Niet zo veel. Jou vooral! De spelregels zijn simpel: ontmantel je uitgebloeide bloemstuk, wandel naar de Lombardstraat en gooi de voorjaarsbollen uit je bloemstuk in de daarvoor bestemde bollenbak. Kun je meteen een kijkje nemen in ons Pakhuis. Gezellig!