19 dec 2018
Groencafé #7 rainproof
- groencafé #0 studenten
- groencafé #1 groen in de wijk
- groencafé #2 biodiversiteit
- groencafé #3 klimaatbestendig
- groencafé #4 permacultuur
- groencafé #5 water
- groencafé #6 leven(de) bodem
- groencafé #7 rainproof
- groencafé #8 alle beestjes helpen
- groencafé #9 gierzwaluw
- groencafé #10 dwergvleermuis
- zelf een groencafé organiseren?
Het Groencafe, met als thema ‘Regenproof Spijkerkwartier’, werd op woensdag 19 december voor de zevende keer georganiseerd door het BuurtGroenBedrijf in DAZO 125.
Sprekers waren Bert Roete, Groen blauw stadsmaker en tevens aanjager van het initiatief 026regenton en initiatiefnemer van Groene daken Molenbeke, en Ronald Bos, bestuursadviseur openbare ruimte en klimaatadaptatie bij de gemeente Arnhem
Op een praktische en hands-on wijze liet Bert Roete met tal van voorbeelden zien wat we allemaal als burger kunnen doen om zelf aan de slag te gaan met het afkoppelen van regenwater in je voor of achtertuin. Van het plaatsen van een regenton, in allerlei soorten en maten, tot het aanleggen van een heuse vijver voor infiltratie in je achtertuin zodat regenwater meer tijd krijgt om in de bodem te zakken. Vele oplossingen en mogelijkheden passeren de revue die je zelf eenvoudig in elkaar kunt zetten en bovendien te koop zijn bij doe- het-zelf zaken of tuincentra. Ook daken blijken een rol te kunnen spelen. Een groen dak absorbeert regenwater door waterbuffering in de planten, substraat en drainage. Het vertraagt de afvoer naar het riool, zuivert het regenwater en zorgt voor verdamping door de planten. Zo blijft het grondwaterpeil stabiel, wordt de piekbelasting op het riool verminderd en daaruit voortvloeiende overstromingen gereduceerd. De Sedums, kruiden, grassen of waardplanten die in een groendak verwerkt zitten bevorderen bovendien de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten, vooral in de stad waar veel steen is.
Ronald Bos, sprak over het afkoppelen van het regenwater in de openbare ruimte. Over het grootste, oudste en beroemdste riool van Arnhem; het 150 jaar oude Moerriool bij de Zypsepoort, die bij grote regenbuien grote hoeveelheiden water verstouwt naar de Rijn. Hij vertelde ook over brongebieden in Arnhem, hoge gebieden waar vandaan het regenwater naar beneden stroomt zoals de wijk de Geitenkamp. Maar ook over putgebieden, gebieden waar het water afkomstig vanuit die hoge gebieden naar toestroomt zoals het Spijkerkwartier. De gemeentelijke opgave is om in deze hoge gebieden zoveel mogelijk regenwater af te koppelen en te infiltreren zodat wateroverlast in de lager gelegen gebieden voorkomen kan worden. In de openbare ruimte worden daarom straatprofielen zo aangelegd dat ze water kunnen bergen, infiltratieputten geplaatst, gescheiden watersystemen gerealiseerd, wadi’s aangelegd en veel groen gecreëerd. Ook in het Spijkerkwartier kan nog veel gedaan worden tegen wateroverlast door overheid en burgers. Als wijkbewoner het regenwater afkoppelen voelt misschien als een druppel op de gloeiende plaat, desalnietemin als je het gezamenlijk doet kun je als wijk wel het verschil maken. Net als het realiseren van groene daken. Niet alleen nuttig maar ook gezellig om het samen met een aantal buren te doen!
Ook werd de winnaar bekend gemaakt van de fotowedstrijd ‘Natuur in het Spijkerkwartier’. Rik Schalkwijk was de winnaar van de tweede herfstansicht.
https://mijnspijkerkwartier.nl/groep/buurtgroenbedrijf/bericht/winnende-herfstfoto-prijsvraag-natuur-in-het-spijkerkwartier
Het Groencafe is een initiatief van het BuurtGroenBedrijf om Spijkerkwartierbewoners te informeren over groene innovaties en ontwikkelingen maar vooral ook te enthousiasmeren over uiteenlopende groene onderwerpen.