Een boost voor de Groen van Prinstererstraat: bokashi en beroemd!
De Groen van Prinstererstraat ligt er lekker bij op deze frisse herfstdag. De bewoners krijgen geen genoeg van die groene explosie midden in de stad en willen nog dat er nog meer gaat groeien en bloeien de komende jaren. Ze missen vooral wat kleur in de straat: bloemen moeten er komen! Om dat voor elkaar te krijgen heeft de bodem een boost nodig en daarom wordt er op de onderhoudsochtend van 16 november gestart met het maken van buurtbokashi.
Harken, maaien en stampen
Een stuk of vijf bewoners harken gemoedelijk de gevallen bladeren van de Groen van Prinstererstraat bij elkaar. Die worden vervolgens, versnipperd door de grasmaaier die bediend wordt door bewoner Han, in een grote tank gemikt. In die tank staat Jolanda van het BuurtGroenBedrijf rustig maar gestaag de berg blaadjes aan te stampen. “Fermenteren is een zuurstofloos proces,” verklaart ze. “Door te stampen gaat de zuurstof eruit.”
Kalk, klei en bacteriën
Tussen het stampen door, strooit ze kalk, kleimineralen en micro-bacteriën over elke nieuwe laag herfstblaadjes. Zonder die toevoegingen komt het fermentatieproces straks niet op gang. “Er staan hier veel verschillende bomen, platanen bijvoorbeeld, en moeraseiken, vertelt Jolanda. “Die produceren stofjes, zoals tannine en looizuur, die ervoor zorgen dat de andere planten minder goed groeien en zijzelf beter. De kalk in het mengsel zorgt ervoor dat de zuren uit de bladeren gaan, want er zitten ook goeie stoffen in de bladeren en het is zonde om ze niet te gebruiken als bodemverbeteraar.”
Groots werk op kleine schaal
Een van de helpers vandaag is Jara. Ze werkt bij Diep in Apeldoorn, een organisatie die zich bezighoudt met maatschappelijke vraagstukken rondom energietransitie, gebiedsontwikkeling en circulariteit. “Hier krijg ik de kans om dat wat ik leer via mijn werk toe te passen op kleine schaal, in mijn eigen wijk. Dat vind ik heel tof!” “Kom je volgende week ook helpen bomen planten in de Parkstraat?” vraagt Jolanda. “Jazeker!” knikt Jara. “Daar woon ik. Dat is mijn eigen straat!”
Nog meer plannen
Na een pitstop met kerstbrood gaat iedereen met goede moed weer verder. Met die bokashi komt het wel goed. Over tien weken zijn de bladeren in een heerlijke bodemverbeteraar veranderd en kan het de perken in de Groen van Prinstererstraat blij gaan maken. Maar daar blijft het niet bij. Jolanda: “Volgend jaar willen we hier ook zelf gaan maaien. Dan kunnen we aan sinusbeheer (een manier van gefaseerd maaien die de biodiversiteit versterkt, red.) gaan doen.” “Weet je wat ook leuk zou zijn?” roept bewoner Jan naar Jolanda. Hij wijst naar een grijs geval middenin het groen. “Om dit elektriciteitskastje hier te schilderen! Misschien kunnen we erop zetten wat we hier allemaal gedaan hebben.”
Kortom: wordt vervolgd. Dát is een ding dat zeker is. Maar eerst staat er nog een cameraploeg op de stoep tussen het groen van de Groen van Prinstererstraat! Het mini-park is namelijk op het NOS journaal te zien! Op 19 november is het zover. Verslaggever Hasan Coşkun interviewt Cecil Konijnendijk, bedenker van de 3-30-300-regel, en ook onze eigen Koen Berfelo doet een praatje. De Groen van Prinstererstraat is beroemd! Voor wie het gemist heeft, hier kun je het terugkijken (het item start na ongeveer 20 minuten). Of gewoon omdat je het nóg een keer wilt zien. Want hoe leuk is dit!: NOS Journaal 20.00 uur | NPO Start