De Parkstraat is weer compleet: hoera en komt dat zien!
Foto’s door Erik Vos










Het is frisjes, deze vijftiende ochtend van februari 2025, maar dat deert niemand. Vandaag worden de laatste bomen geplant in de Parkstraat en dat is hoe dan ook een feestje!
Koffiedrinken op een kruispunt
Wie vanuit de Kastanjelaan aankomt in de Parkstraat ziet het al: op de kruising pronkt pontificaal een partytent. Koffie en lekkernijen zijn er te halen, voor wie even aan wil sterken tussen het buffelen door. “Wanneer kun je nou koffie drinken op een kruispunt? Dat is toch cool!” vindt Rianne. Ze is een van de negen begeleiders die deze zaterdag samen met een stuk of twintig bewoners dertien bomen een nieuwe, vaste stek geven. Aan het eind van de middag is de Parkstraat compleet. Dan kan de kaalkap die vanwege ziekte na jarenlange protesten tot groot verdriet van bewoners toch doorgezet moest worden, eindelijk vergeten worden.


Snelcursus bomen planten
Vier iepen, zeven lindebomen en twee esdoorns gaan er op deze koude winterdag de grond in. Eerst wordt, gezien vanaf de partytent, de rechterkant van de straat onder handen genomen. Wie bomen gaat planten, heeft plantgaten nodig. Daar gaan bewoners en begeleiders eerst mee aan de slag. Als het eerste gat gegraven is, kan de eerste boom erin. Dat vergt vakwerk. En een kraan, want een beetje boom, ook al zijn het jonkies, weegt al gauw tussen de 350 en 550 kilo. Stadsboswachter Willem de Feijter en kraanmachinist Toon Kok van Arends Grondwerken dirigeren de boompjes naar de juiste plek. De bewoners assisteren door te kijken of ze precies in het midden van de boomspiegel terechtkomen.


Een rolberoerte
Na het planten wordt de kluit lekker ingestopt met verse aarde en kan het vlechten beginnen. De nieuwe bomen krijgen allemaal een eigenhandig gevlochten hekwerk en nieuwe onderbeplanting. De samenwerking gaat voorspoedig. Om 11 uur staan er al vijf bomen fier rechtop en wordt er druk gevlochten. Steven vertelt de bewoners die met boom nummer drie bezig zijn intussen dat de aarde rondom de boom niet te veel moet worden opgehoogd. “Soms zie je dat boomspiegels eigenlijk te hoog zijn. Boomspecialisten krijgen daar een rolberoerte van! Je wilt de wortels niet verstikken.”
Militaire precisie
Dat het bomen planten in de Parkstraat zo gesmeerd verloopt, heeft een reden, vertelt Rianne. “Als een actie niet goed is voorbereid, merk je dat, en wanneer dat wel zo is, merk je daar niks van. We hebben woensdag met z’n allen het draaiboek doorgenomen. Op vrijdagochtend kwamen de bomen binnen en ’s middags de planten. De tijd die we besteed hebben aan de voorbereiding, hebben we nu al dik terugverdiend.” Twan, die samen met Mirjam filmpjes over het BuurtGroenBedrijf maakt, heeft de voorbereiding vastgelegd. “Het gaat met militaire precisie”, verklapt hij.

Onverwachte ontmoeting
Toch kan niet alles van tevoren getackeld worden, zo blijkt als bij het graven van de plantgaten aan de linkerkant, ofwel de zuidzijde van de straat, een onverwachte ontmoeting plaatsvindt met een stel beluchtingsbuizen. Even lijkt er een kink in de kabel, maar de vaart blijft erin door snel schakelwerk van coördinator Jolanda en Rob Reinderhof van de gemeente Arnhem, die met veel plezier meekijkt met het grootscheepse project van vandaag. De bomen aan de linkerkant zullen het moeten doen met een beluchtingsgat minder, er zit niks anders op, concluderen ze samen. “Dat betekent dat de bomen aan deze kant extra vaak geknuffeld moeten worden”, grapt Jolanda.
Voor alles een eerste (of tweede) keer

De fikse esdoorn die als eerste in de knuffelbomenrij geplaatst wordt, staat voor het huis van bewoner Willem. Hij doet voor het eerst mee met een actie van het BuurtGroenBedrijf. “Het is toch ons stukje straat”, verklaart hij zijn deelname. Georgette, die een stukje verderop aan het helpen is, is er voor de tweede keer bij. “Ik woon op de kop van de Parkstraat. Jaren geleden heb ik al eens geopperd om dit stuk te vergroenen. Er stonden geen bomen hier en is het altijd zo heet in de zomer. En nu is het zover”, zegt ze. “Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je omgeving, vind ik. Wat me de vorige keer opviel, is dat er ook zo veel jonge mensen meehelpen. Zomaar uit vrije wil! Ik vind dat wel heel bijzonder.”
Kletspraatjes tijdens het vlechten
Aan de andere kant van de straat vinden ondertussen ook allerlei nieuwe ontmoetingen plaats. Het vlechten van wilgentenen hekwerkjes leent zich daar uitstekend voor. Het is een klusje waarbij je goed moet samenwerken, maar je kunt er ook nog prima bij kletsen. Terwijl Steven deskundig palen in de grond ramt, maken bewoners Daniëlle en Gérard kennis. Nadat ze hebben vastgesteld wie waar woont, vraagt Gérard wat het BuurtGroenBedrijf eigenlijk is. Daniëlle weet het, legt het uit en vertelt daarna dat ze zich erop verheugt haar ‘eigen’ boom straks te zien groeien. “Misschien zorgt het zelf planten van bomen er ook voor dat je beter voor ze gaat zorgen”, filosofeert ze.

Avonturen beleven
Rianne vindt de nieuwe contacten die ontstaan tussen mensen een van de leukste aspecten van haar werk bij het BuurtGroenBedrijf. “Ik hoorde een gesprek tussen een meisje dat woont in het monumentale pand aan de Schoolstraat en een van onze vrijwilligers Monique (jullie kennen haar misschien al van een eerder interview) die haar heel veel kon vertellen over de geschiedenis van dat gebouw. En iemand anders vertelde net hoe verbaasd hij over zichzelf was dat hij het zo leuk vindt om te helpen, terwijl hij het in het begin eigenlijk niet eens zijn gele hesje aan wilde trekken. Het is heel tof om mensen avonturen te laten beleven”, vervolgt ze. “Kleine, zoals koffie drinken op een kruispunt, maar ook hele grote, want behalve ‘gewoon’ tuinieren is dit dus óók wat we doen: werken op grote schaal, met een gigantische kraan! Dat is gewoon cool.”

Kom bewonderen!
Om te vieren dat de Parkstraat weer volop groeit en bloeit, volgt later dit jaar nog een min of meer officiële viering. Voor nu is iedereen die de oude én de nieuwe bomen in de Parkstraat een warm hart toedraagt, uitgenodigd om op eigen gelegenheid de nieuwe rijkdom te komen bezichtigen en eens door de straat te wandelen. En als je dan toch bezig bent: vergeet vooral niet de bomen aan de linkerkant, ofwel de zuidkant, op de kop van de Parkstraat een extra dikke knuffel te geven!