Sinds 2018 heeft het Spijkerkwartier haar eigen fietsnietje: “het Spijkertje”. In elk fietsnietje staat een unieke boodschap. Wil je je eigen “spijkerschrift” bedenken? Adopteer dan een fietsnietje! Lees meer…

Het spijkertje

De fietsennietjes in het Spijkerkwartier zijn herkenbaar in hun eenvoud en verwijzen naar de naam van het gebied ; de spijker (de oogstsilo). Het ranke silhouet geeft in haar herhaling rust in de straat. Stijlvol,passend bij de architectuur van het Spijkerkwartier. Het fietsennietje is door deze vorm van de spijker ook nergens anders toe te passen. Het hoort hier, in dit kwartier van de stad. En wie goed kijkt, ziet dat het spijkertje een verhaal vertelt……….

Verhalenverteller

Het fietsennietje, dat vanaf nu het spijkertje zal heten, vertelt een verhaal van toen, maar ook van nu. Het zal een cryptisch verhaal worden. Een verhaal in “spijkerschrift”. Het verhaal van bewoners uit heden en verleden. Voorbeeld : 

Driekoningenstraat verwijst niet naar enige adellijkheid, maar naar een café dat er ooit stond. Op die locatie zal in het midden van het spijkertje de subtiele verwijzing naar dit café zijn. In de vorm van 3 kroontjes en een glas wijn, uitgefreesd in staal. En zo krijgt de geschiedenis haar plaats op straat. Deze symbolen maken de passant nieuwsgierig. Die drie kroontjes snappen ze wel, maar dat glas wijn. “Oh zeker een vorstenhuis met liefde voor alcoholisch vocht.” Grappig dat raden, maar er zal er altijd één zijn die het echte verhaal kent of zal opzoeken en zo zal de geschiedenis worden doorgegeven. 

En in diezelfde straat woont ook de familie van Zon. Zij hebben drie prachtige dochters en kochten hun eigen spijkertje. Drie zonnetjes zijn er uitgefreesd en zo voegden ze hun eigen geschiedenis er aan toe. Ieder bedrijf of bewoner kan een “spijkertekst” toevoegen(kopen) met zijn eigen verhaal en legt hiermee zijn/haar aanwezigheid in het spijkerkwartier vast (een variant op een tag; I was here!). En het is natuurlijk een prachtig origineel kadootje voor bedrijf of bewoner. 

Spijkerschrift

Het spijkerschrift wordt een route door de tijd. Iedereen wil weten waar een bepaald spijkertje voor staat. Wil je echt weten wat een Spijkerschrift betekend. Ga dan naar de sitekaart en klik het desbetreffende nietje aan.

Zo hebben de historici de kans om hun verhaal te vertellen en alle huidige

bewoners/bedrijven hun persoonlijke touch hieraan toe te voegen. Maar…. alleen in “spijkerschrift”, geen echte tekst.

Ambassadeurs van het Spijkerkwartier

De bewoners zullen nieuwsgierig worden naar de symbolen van de spijkertjes in hun straat/wijk. En hier naar op zoek gaan. De geschiedenis van toen en nu leren kennen. En al lopend met hun vrienden door de wijk zullen ze die verhalen gaan vertellen, hen wijzend op het spijkerschrift, de cryptische symbolen; het verhaal van toen, maar ook van de 3 prachtige dochters van de familie van Zon. Door dit persoonlijke karakter zullen ook bewoners meer met elkaar in gesprek gaan. En elke keer als er een spijkertekst bij komt zal men het hoofd breken en zich afvragen welke geschiedenis van het Spijkerkwartier nu weer wordt onthuld.